IMG_1047.jpgs2.jpgs3.jpgs4.jpgIMG_1044.jpg

Интервју: Јован Мемедовић, амбасадор природе и новинар

 

У које три речи бисте описали главни циљ својих емисија?


Слободан човек природе.


Залажете се за обнављање везе човека са природом. Колико је у Србији та веза присутна?


У Србији је обрнуто …становништво бежи од природе. Сеоском становништву природе је преко  главе, од ње не виде никакаву корист. Радије ће млади са села отићи у град и радити као портири и дизачи рампе него остати на селу. Последњих година појављују се млади парови који покушавају храбро да изађу из града и започну  живот у природи. Прилике у земљи ни једнима ни другима неће дати да се скрасе… Ако бих ја морао да бирам, увек бих се лакше снашао у природи.


Од свих делова света које сте посетили, где је природа највише уткана у филозофију живота? Где човек живи у сагласју са природом, а где је наотуђенији од природе?


Путујући Киргистаном видео сам сцену коју нећу заборавити. Превозно средство у тој земљи је коњ. Људи не силазе са коња да би попричали. Окупе се по троје ,четворо и остају тако у причи добрих сат времена.


Органска пољопривреда или традиционално српско село. Има ли разлике? Шта Ви сматрате да је боље?


Органска производња нуди оно што се једе на селу. Најважније је ко је газда домаћинства ...ако је он предан,  честит, онда ће и храна бити органска. Најсигурнији ћу бити када засејем своје.


Шта Вам је посебно занимљиво, а нисте до сада документовали?


Радо бих посетио одгајиваче ирваса на северу Сибира ( Ненци ) са идејом да са њима останем неколико месеци. Суштина је живети њихов живот, а не само снимање документарног филма.


Да ли можете да нам наговестите које нове теме и емисије да очекујемо?


Ако ми се посрећи, можда баш живот са Ненцима буде следећа тема. Тешко је помирити моје жеље и потребе снимања. Када одем у пензију решићу се те камере која јесте забележила сва та далека места и  народе, али увек ми је била препрека да останем  и проживим  који  дан преко. Само за моју душу.

Интервју за месец јануар 2015. године: др Срђан Белиј, Завод за заштиту природе, Београд

Ако желите да прочитате претходни Интервју месеца са биологом Пецом Петровићем, можете то учинити на овом линку

 

Joomla templates by a4joomla

Дизајн Воја & Ивана